Sabtu, November 20, 2010

nilai sabar dan nilai malu.


Alhamdulillah masih dalam nikmat iman dan islam.

satu perkongsian "simple and short".

kuliah daripada ustaz Tuan Ibrahim Tuan Man yang berbicara tentang nilai sabar pada seorang lelaki dan nilai malu bagi seorang perempuan.

ringkasannya...tentang SABAR..

dimana akan hilang sifat kelakian seorang insan bernama LELAKI bilamana TIADA nya sikap sabar dalam diri pabila berdepan permasalahan rumah tangga..

apabila kita "review" balik kisah-kisah rumahtangga di dada akhbar,antaranya ialah retaknya institusi tersebut apabila sang suami sudah mula menunjukkan tahap optimun kesabaran dan akhirnya diikuti dengan buah-buah tangan "free" yang hinggap dibadan sang isteri dan anak-anak. Tidak cukup sekadar itu ungkapan Cerai terlafaz, daripada si suami yang sudah hilang pertimbangan akal yang sedar.

habis berbelang-belang bagaikan kuda belang (nauzubillah..(T.T)). Tiada lagi ungkapan "sayang" dan "cinta" pabila nafsu amarah melingkari diri.

dan menyentuh isu amarah ini, imam Ghazali berkata : "kemarahan manusia bermacam-macam. (1)Sesetengahnya lekas marah, lekas tenang dan lekas hilang. (2) Sesetengahnya lambat marah, lambat pula redanya. (3) Sesetengahnya lambat marahnya dan lekas pula hilangnya. Yang akhir inilah yang terpuji "

hilangnya sabar, tertegaknya amarah
 # maka lemah lah seseorang itu...SEKALIPUN DIA ORANG GAGAH DAN DITAKUTI..


Tiada ulasan:

Catat Ulasan