Selasa, Mei 25, 2010

KetentuanNYA.


Alhamdulillah masih dalam nikmat iman dan nikmat islam,
ku pohon pada MU, Tetapkan lah kami dalam agama dan ketaatan terhadap MU....

hadith dari riwayat Anas bin Malik ra yang berkata bahawa baginda rasulullah salallahualaihiwasalam kerap membaca doa :
Wahai tuhan yang membolak-balikkan hati tetapkanlah hati kami dalam agama-Mu, maka para sahabat pun bertanya apakah hati itu boleh dibolak-balik ? Maka baginda pun menjawab : Ya, Sesungguhnya hati-hati itu berada di antara jari-jari Allah dan Dia (Allah) membolak-balikkannya sebagaimana yang dikehendaki-Nya
(Hadith Sahih, riwayat Tirmidzi no. 2140 dan Ibn Majah no.3834).

pejam celik dan pejam celik, saya beserta sahabat-sahabat seperjuangan telah pun tamat tahun 4.

dulu-dulu, masa di tahun pertama sebagai pelajar perubatan terasa perjalanan hidup amat-amat jauh dan sukar untuk mencapai noktahnya.

namun, masa yang menentukan segala-galanya. kesemua jerih perih serta kesukaran yang ditempuhi mampu kita harungi jua. tinggal lagi, 2 hingga 3 langkah untuk mengapai ijazah pertama.

kalau dihitungkan waktu dan tika, masa yang masih tinggal untuk meneguk ilmu di USMKK sekitar 8 bulan.
dan berkemungkinan selepas 8 bulan lagi ini, kita bakal berkata "rindunya tika jadi medikal student"....

inilah saya kira harapan ramai sahabat2 sekalian dan tidak ketinggalan diri yang menulis ini jua
kerana antara kita ramai sudah memasang pelbagai cita-cita, perancangan, dan sebagainya dalam mencorak masa depan yang tersusun dan sempurna.

mungkin ada yang sudah berfikir dan merancang dalam pemilihan posting tika HO, ada yang merancang untuk menunaikan umrah sebelum di taklifkan sebagai HO, ada yang merancang untuk berumah tangga, ada yang perlahan-lahan memahatkan perancangan untuk further study dalam bidang spesialis yang diminati...dan banyak lagi...

sahabat-sahabat2, sesungguhnya apa yang direncanakan itu sudah pasti kita mahukan ia menjadi terbaik dan kenyataan. Namun, pada masa yang sama sebagai muslim sudah pasti kita pasakkan TAWAKAL dalam apa jua langkah yang ingin dipilih, selain usaha mahupun Doa.

Maka sembahlah Dia (Allah) dan bertawakallah kepada-Nya dan sesungguhnya tidaklah tuhan-Mu lalai dari apa yang kamu lakukan (Hud : 123).

Kita juga yakin bahawa, segala apa yang diuji sepanjang tempoh mengapai cita-cita ini adalah sesuatu yang sudah tercatat sejak azali lagi.

Diriwayatkan oleh Imam Tirmidzi ra dalam sunannya akan hadith dari Ibn Abbas, Abdullah ibn Abbas ra yang berkata :
Sesungguhnya aku berada di belakang nabi salallahualaihiwasalam pada suatu hari dan baginda lalu bersabda : Wahai pemuda sesungguhnya aku akan mengajarkan kamu beberapa kalimah (pesanan) iaitu :
(1) Peliharalah Allah (pelihara hak-Nya) maka nescaya Allah akan memelihara kamu,
(2) Peliharalah Allah (taati perintah-Nya dan jauhi larangan-Nya) maka nescaya engkau akan mendapati Dia (Allah) akan membantu engkau,
(3) jika kamu hendak meminta sesuatu maka mintalah kepada Allah dan jika kamu hendak memohon perlindungan dari sesuatu maka mohonlah perlindungan dari Allah.
(4) Ketahuilah jika umat seluruhnya berkumpul untuk memberi manfaat kepada engkau dengan sesuatu maka tidaklah mereka dapat memberi manfaat kepada engkau melainkan dengan apa yang telah Allah tetapkan kepada engkau dan jika seluruh umat berkumpul untuk memudharatkan engkau dengan sesuatu maka tidaklah memberi mudharat mereka itu melainkan dengan apa yang telah Allah tetapkan buat engkau.
(4) Telah terangkat qalam-qalam dan telah kering dakwat (satu perumpamaan yakni telah selesai urusan penyampaian pesanan)
(Hadith sahih riwayat Tirmidzi no. 2516)

manisnya...menjadi seorang hamba ALLAH kan...

Sungguh menakjubkan perihal orang mukmin kerana semua perkara yang menimpanya ialah kebaikan dan tidaklah berlaku perkara ini melainkan hanya kepada orang yang beriman. Apabila dia diberi nikmat lalu disyukurinya maka menjadilah nikmat itu sebagai kebaikan baginya. Sebaliknya apabila dia diuji dengan musibah maka dia bersabar lalu menjadikan pula musibah itu sebagai kebaikan baginya€
(Hadith sahih riwayat Muslim no. 2999).


                                                           -bangga menjadi muslim----('',)
jika realitinya sekarang kita banyak di uji dengan kesusahan, kepayahan,....
bersabarlah...

Dan bersabarlah serta tempatkan dirimu bersama orang-orang yang sering berdoa kepada tuhan mereka(Al-Kahfi : 28).

Dan memintalah kamu akan pertolongan Allah dengan sabar dan solat kerana sesungguhnya yang demikian itu sangatlah berat melainkan bagi mereka yang khusyuk(Al-Baqarah : 45).

jom sama2 kita perkukuhkan asas yang paling penting iaitu
" Allah Tahu apa yang terbaik untuk kita"


teruskan doa-doa dan doa...

Dan berkatalah tuhan-Mu, berdoalah (mintalah) kepada Aku nescaya aku akan tunaikan (makbulkan) bagi kamu (akan permintaan kamu)(Surah Ghafir :60).

Dari Sauban ra berkata bahawa telah bersabda rasulullah : "Tidaklah ada sesuatu pun yang dapat menolak takdir melainkan doa(hadith Sahih riwayat Ibn hibban dalam sahihnya disepakati oleh adz-dzahabi).

Dan berkatalah tuhan-Mu, berdoalah (mintalah) kepada Aku nescaya aku akan tunaikan (makbulkan) bagi kamu (akan permintaan kamu)(Surah Ghafir :60).


moga kita semua istiqamah dalam apa jua kebaikan yang kita lakukan...
-tiada kekuatan melainkan dengan ALLAH swt-

Tiada ulasan:

Catat Ulasan